Posted on

Измамите в сервизите

измамите в сервизите

Много често собственици на автомобили се оплакват от измами в сервизите, в които са оставили колата си за ремонт.

Измамите в сервизите обикновено се случват в малки гаражни сервизи, където им се предлагат по-евтини услуги за ремонт. Официалните представители по-трудно биха направили такова нещо, защото има контрол на по-високо ниво, а и те самите обикновено нямат сметка да лижат клиентите си. В малките сервизи обаче нещата не винаги стоят така и посещението там крие своите рискове. Възползват се от липсата на технически познания у клиента и го заблуждават за състоянието на неговия автомобил, а също така и с ремонта, който трябва да му бъде направен. Така се оказва, че той ще плати по-висока цена за ремонт, без да е имало нужда.

Поставяне на евтино масло или резервни части

Недобросъвестните механици в автосервиза могат да поставят евтино масло вместо скъпо или да използват аналози и ментета вместо оригинални резервни части. Това трудно може да се установи, но все пак е възможно. Не бива сляпо да се вярва на всичко написано във фактурата, предоставена от сервиза – ако изобщо има такава. Клиентът има пълното право да поиска да види оригиналната туба, от която е налято маслото или кутията на резервната част, за която се твърди, че е сменена. И трябва да го направи дори при най-малкото съмнение, а ако сервизът откаже да предостави опаковките от консумативите, това вече е сериозна предпоставка за нещо нередно. Липсата на касова бележка и съответна гаранция е също повод да се замислите!

Големите сервизи предлагат на своите клиенти възможност да наблюдават ремонта или обслужването на автомобила. Собственикът на автомобила едва ли ще бъде допуснат на самото място, но може да следи на камерите целия процес – от приемането на превозното средство и проверката, до самия ремонт.

Изпращане на автомобила в друг сервиз

Този метод също се използва понякога, макар и сравнително рядко, като това обикновено става при сервизите, чиито услуги са по-скъпи, а поправката изисква повече време, като то също се таксува. В сервиза преценяват, че ремонтът не е чак толкова сериозен и може да бъде извършен на място, където цените са по-ниски. Клиентът обаче не е уведомен за това и плаща по скъпата тарифа.

Надписване на използваните материали и услуги

Понякога се случва в сметката за плащане да бъдат включени дейности, които не са направени по време на престоя на автомобила, както и на материали, които не са използвани. Например, написано е, че за почистване е използван цял флакон от даден препарат, а всъщност е било нужно много малко от него. Затова и клиентът трябва внимателно да прочете предоставената му фактура и да не се притеснява да задава въпроси за всяко нещо, което не му е ясно.

Най-важното в случая е да се внимава и при избора на самия сервиз. Преди да се обърнете към него, проучете внимателно услугите, които предлага и цените. Проверете в интернет (това вече става много лесно) за мнения относно качеството на работа в сервиза.

Замяната на стари части със същите

Един от най-често срещаните методи за измама в сервиза е замяната на стари части със същите или втора употреба – освен, ако това не е било изрично уговорено предварително. Механикът може да заблуди собственика на автомобила (особено, ако той няма технически познания), че някой детайл или агрегат се нуждае от замяна, без това да бъде нужно. И съответно да постави отново стара част, но да я таксува като нова.

Това може да бъде избегнато сравнително лесно. Поискайте да ви бъде показана „дефектната част“. В много случаи дори с просто око може да се разбера дали тя действително е увредена и е трябвало да бъде заменена. Ако не вярвате на очите си, вземете я (тя си е ваша собственост) и я занесете в друг сервиз, където ще я проверят.

Замяна на повреден детайл със същия

Понякога се случва и обратната ситуация – счупен детайл се заменя отново със счупен или втора употреба. Тогава измамата се открива по-лесно – просто поискайте да видите новата част, преди тя да бъде поставена в автомобила ви. Ако откриете по нея следи от ремонти, маркировки и надписи или боядисване, не се колебайте да поискате нейната замяна. Или още по-добре – отидете в друг сервиз.

Фалшивата диагностика

Често срещата измама е диагностика на автомобила, която така и не бива извършвана. Клиентът предава колата си за диагностика и спокойно очаква присъдата извън сервиза или на определено за тази цел място. В същото време диагностика не се извършва, а ремонтите се предписват на случаен принцип проба-грешка. За да избегнете този метод на измама, трябва да помолите механика да присъствате лично. Така ще имате шанс да избегнете измамата и да се уверите, че колата наистина трябва да бъде ремонтирана.

В днешно време всички автомобили разполагат с начини да покажат, че има проблем с част или система и записват тези грешки в паметта на контролерите. С помощта дори и на най-евтината автомобилна диагностика, можете най-малко да се запознаете с проблема и сами да потърсите информация за него. Така при посещение в сервиза може много бързо да прецените дали не се опитват да ви измамят.