Posted on

Стандарти за комуникация

комуникационни протоколи

Какви са протоколите за комуникация с автомобила? Автодиагностиката се свързва с автомобила и системите му посредством различни комуникационни стандарти. Всички от тях са стандартизирани и унифицирани, но някои от тях са използвани ексклузивно само от едни производители на автомобили, а други се използват от всички…

Стандарти за комуникация има и от по-рано, но нека се съсредоточим върху унифицираните и стандартизирани протоколи използвани от всички производители на автомобили и автомобилно оборудване за начало.

Така през 1991 година е създаден OBD протокола – On-Board Diagnostics. В буквален превод – бордова диагностика.

През 1996 е пуснат и OBD2 протокола, който се използва и до днес от всички производители на автомобили.

През 2001 в Европа започва да се използва EOBD за бензинови, а през 2004 и за дизелови автомобили. В Япония стандарта е JOBD.

С въвеждането на OBD2 протокола се въвежда и стандарта за диагностичния 16-пинов порт (букса) в автомобилите. Той се намира на около 60-80 сантиметра от волана в купето на автомобила за по-голямо удобство на водача.

Можете да вземете и използвате това кратко упътване за работа със скенерите кодочетци, които работят с този комуникационен стандарт от онлайн магазина безплатно.

Универсалната диагностика поддържа и множество други комуникационни протоколи, за да може да покрива колкото се може повече различни марки и модели автомобили. Използването на правилният протокол за връзка с автомобила е предпоставка за бързата и надежна комуникация с него и какви възможности ще бъдат поддържани.

Ще намерите списък на някои от тях, който ще допълваме постепенно.