Търсене
В серия от публикации ще ви запознаем с основите на автодиагностиката, ще разберете за начините за комуникация с автомобилите и използваните технологии, ще прочетете за предлаганите в онлайн магазина уреди за автомобилна диагностика и техните функции, сравнения на различни модели и тестове с тях.
Следете блога за промоции и се запишете в информационния ни бюлетин, за да ги научавате първи.
Стандарти за комуникация

Стандарти за комуникация

понеделник , 24 май 2021

Какви са протоколите за комуникация с автомобила? Автодиагностиката се свързва с автомобила и системите му посредством различни комуникационни стандарти. Всички от тях са стандартизирани и унифицирани, но някои от тях са използвани ексклузивно само от едни производители на автомобили, а други се използват от всички...

Историята започва и от по-рано, но нека се съсредоточим върху унифицираните и стандартизирани протоколи използвани от всички производители за начало.

Така през 1991 година е създаден OBD протокола - On-Board Diagnostics. В буквален превод – бордова диагностика.

През 1996 е пуснат и OBD2 протокола, който се използва и до днес от всички производители на автомобили.

През 2001 в Европа започва да се използва EOBD за бензинови, а през 2004 и за дизелови автомобили. В Япония стандарта е JOBD.

С въвеждането на OBD2 протокола се въвежда и стандарта за диагностичния 16-пинов порт (букса) в автомобилите. Той се намира на около 60-80 сантиметра от волана в купето на автомобила за по-голямо удобство на водача.

Можете да свалите и прочетете кратко упътване за работа със скенерите кодочетци, които работят с него от тук: РАБОТА С OBDII СКЕНЕР

Универсалната диагностика поддържа множество комуникационни протоколи, за да може да покрива колкото се може повече различни марки и модели автомобили. Използването на правилният протокол за връзка с автомобила е предпоставка за бързата и надежна комуникация с него и какви възможности ще бъдат поддържани.

По-долу ще намерите списък на някои от тях, който ще допълваме постепенно.

Няма коментари